Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Waar Woont Jamilla Baidou

Wet die influencers verplichtte om adres te vermelden tijdelijk ingetrokken

Aanleiding tot de wet

In 2014 werd de Marokkaans-Belgische Jamilla Baidou thuis belaagd nadat haar adres online was gedeeld. Als reactie hierop werd in 2018 een wet ingevoerd die influencers verplichtte hun adres te vermelden bij het plaatsen van gesponsorde berichten.

Terugtreding van de wet

De wet werd echter tijdelijk ingetrokken nadat er bezorgdheid ontstond over de veiligheid van influencers. Influencer Jamilla (29) gaf aan zo snel mogelijk te willen verhuizen nadat haar adres online was gedeeld.

Bezorgdheid over veiligheid

Critici van de wet stelden dat het bekendmaken van de adressen van influencers hen kwetsbaar maakte voor stalking en andere vormen van intimidatie. Zij betoogden dat de wet de vrijheid van meningsuiting van influencers zou beperken.

Alternatieve maatregelen

In plaats van het verplicht stellen van het vermelden van het adres, worden alternatieve maatregelen overwogen om de veiligheid van influencers te waarborgen. Deze omvatten onder andere het versterken van de wetshandhaving tegen stalking en het opzetten van een systeem voor het melden van intimidatie.

De tijdelijke intrekking van de wet is een erkenning van de zorgen over de veiligheid van influencers. Het is echter nog onduidelijk wat de langetermijnoplossing zal zijn om hen tegen misbruik te beschermen.


Komentar